Üsküdar – Agroekoloji” kelimesi; tarım anlamına gelen “agro (agriculture)” ile doğa bilimi anlamına gelen “ekoloji (écologie)”kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Tarla tarımının ekoloji biliminin prensipleriyle anlaşılması ve bu bilgiyle uygulanmasıdır. Bitkisel üretimi ve hayvancılığı kapsar.
Tarım kimyasallarının çevre, ekoloji ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye başlaması ve tüketicilerin daha sağlıklı besinler tüketme talepleri, organik tarıma olan ilgiyi her geçen gün artırıyor.
Organik tarıma artan ilginin sebebi nedir? Neden organik tarım tercih ediliyor?
Organik tarımın tüm toplumun ihtiyacını karşılayamayacağı, endüstriyel tarıma muhtaç olduğumuz doğru mu?
Organik tarımın amacından saptırılarak istismar mı ediliyor?
Organik tarım endüstrileşti mi? Agroekoloji veya ekolojik ile organik tarım aynı şey mi?
Korunun uzmanları organik tarım alanının farklı yönlerini sorgulayan bu soruları cevapladı.
“Ekolojik ürünlerin besin içeriklerinin konvansiyonel ürünlerden daha fazla”
Uzmanlar, dünya ölçeğinde endüstrileşme sürecinin tarıma da yansıdığı 1970’li yıllardan itibaren kullanılan, 1980’lerde tavan yapan kimyasalların yoğunluğu ve bu tarım kimyasallarının çevre, ekoloji ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye başlaması karşısında tüketicilerin daha sağlıklı besinler tüketme taleplerinin, organik tarıma olan ilginin artmasına neden olduğu görüşünde. Yapılan bilimsel çalışmalar ekolojik ürünlerin besin içeriklerinin konvansiyonel ürünlerden daha fazla olduğunu kanıtlamaktadır. Bunun yanısıra endüstriyel tarım girdilerinin üretim ve kullanımının Küresel İklim Değişikliğini tetikleyici unsurlar olduğu da unutulmamalıdır. Dolayısıyla organik – ekolojik tarım, karbon salınımını azaltıcı ve iklim değişikliğiyle mücadelede en etkin tarım sistemidir.